Het hart van Europa wordt gekenmerkt door een lange en roerige geschiedenis met vele veldslagen en serieuze oorlogen waarin bisschopszetels, koningssteden en gevechtslinies belangrijke rollen speelden.

Charleville-Mézières

De dubbelstad Charleville-Mézières liggend aan de Maas is onder andere bekend door het Place Ducale. Het is omringd door 17e-eeuwse paviljoens met een arcadengalerij. De vlakbij gelegen basiliek Notre-Dame is gebouwd in een mengeling van gotiek en renaissancestijl. Ze werd opgetrokken tussen 1499 en 1610. Deze hoofdstad van de Franse Ardennen is het economische centrum van de streek.

Reims en Epernay

Zeg je Champagne, zeg je Reims. Logisch dat veel mensen naar Reims gaan om daar Champagne te kopen. Het is immers het centrum van de handel. Toch biedt Reims meer dan bubbels. Bezienswaardigheden in de stad zijn onder andere de kolossale Kathedraal van Reims de romaanse St.Rémibasiliek, het aartsbisschoppelijk paleis (Palais du Tau) en de Romeinse triomfboog Porte Mars.
Voor de echte Champagne sfeer kan je beter een klein stukje doorrijden naar Epernay, historisch gezien het centrum van de champagneproductie. De bodem is krijtachtig, en in de directe omgeving groeien de druiven die voor Champagne nodig zijn, Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay.

Laon

Bovenop de heuvel ligt de oude stad Laon, de hoofdplaats van het departement Aisne. Let op: de ‘A’ wordt niet uitgesproken. Laon werd al in de 5e eeuw een bisschopszetel en was in de Karolingische tijd de koninklijke residentie. De beroemde Kathedraal van Laon werd vanaf 1155 gebouwd, nadat zijn romaanse voorganger was afgebrand. De oude stad bevat nog veel andere Middeleeuwse gebouwen en een klein museum over de stadsgeschiedenis.

Parijs

Het lijkt ver maar ook Parijs is makkelijk in een dagtocht te doen. Met de auto is het slechts twee uur rijden. En met de TGV ben je al in anderhalf uur in hartje stad. Er gaat ’s ochtends één trein heen en ’s avonds één terug.
Eifeltoren, Louvre, Musee d’Orsay, Sacre Coeur. Wat er in Parijs te doen is, behoeft geen verdere uitleg.

Sedan

Het kasteel van Sedan is het grootste middeleeuwse kasteel van Europa met een oppervlakte van 35.000m2 op 7 niveaus. Het is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad. In 1870 werden de meeste verdedigingswerken vernietigd, behalve het kasteel.

Verdun

Verdun kreeg een plaats in de Europese geschiedenis vanwege het Verdrag van Verdun, waarbij in 843 het Karolingische rijk werd verdeeld. In 1552 werd koning Hendrik II van Frankrijk soeverein vorst van de Drie Bisdommen: prinsbisdom Metz, prinsbisdom Toul en prinsbisdom Verdun.
De Slag om Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog kostte aan honderdduizenden soldaten het leven. Zowel monumenten als begraafplaatsen liggen ten zuiden van Verdun.

Autoroutes

Om de Franse Ardennen te verkennen zijn er door het Comité Départemental du Tourisme des Ardennes zes thematische routes uitgestippeld. Deze zijn heel goed bewegwijzerd en met de brochure in de hand beleef je een prachtige uitstap. Volgens ieder thema kom je voorbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de ganse regio.

ROUTE RIMBAUD – VERLAINE langs Tourteron (150 km)
ROUTE DES FORETS, LACS ET ABBAYES op zoek naar meren, bossen en abdijen (260 km).
ROUTE DU PORCIEN langs dorpjes met vakwerkhuizen (110 km)

Dagtochten in de Champagne-Ardennen